Ga naar de inhoud

iPhone fotografie blog over mijn experimenten en resultaten

Inhoud

iPhone fotografie apps
Mijn spullen
Mijn blogs over iPhone fotografie
Privacyverklaring

Mijn iPhone fotografie

Fotografie is al heel lang een hobby van mij en ooit ben ik begonnen met een spiegelreflexcamera en een doka. Ik heb een grote collectie zelf afgedrukte zwart-wit foto’s en kleurendia’s die ik ooit nog eens ga digitaliseren. Na verloop van tijd verminderde echter mijn interesse en de doka-spullen verdwenen in een doos op zolder. Tot ik één van de eerste 3 megapixel camera’s kocht en mijn enthousiasme weer helemaal terug was. Op dit moment heeft iPhone fotografie mijn interesse. De kwaliteit van de foto’s en lens vind ik heel goed voor het fotograferen bij goede lichtomstandigheden. Op mijn iPhone kan ik in het fotobestand formaat raw fotograferen en voor het nabewerken op mijn iPad zijn veel functierijke apps beschikbaar, zoals Snapseed en Lightroom CC.

Advertentie

iPhone raw fotografie

Deze belichting van deze iPhone raw-foto is door Lightoom CC automatisch gecorrigeerd.

Ik heb ook een spiegelreflexcamera met zoomlens en een externe flitser. Momenteel fotografeer ik echter heel veel met mijn iPhone. Deze smartphone maakt meer dan goede foto’s, heeft een burstmodus van 10 foto’s per seconde, kan in Ultra HD video opnemen en heb ik altijd bij me. En de iPhone is natuurlijk veel kleiner en lichter dan mijn spiegelreflexcamera.

Ik heb mijzelf verdiept in de creatieve mogelijkheden van iPhone fotografie en over mijn experimenten en resultaten schrijf ik regelmatig een blog.

Mijn camera apps voor iPhone fotografie

De standaard iPhone Camera-app

De iPhone Camera-app beschikt over functionaliteiten waar spiegelreflexcamera’s (nog) niet over beschikken.

  1. De panorama mode bijvoorbeeld, waarmee je prachtige breedbeeldfoto’s kan maken door eenvoudig te camera over het onderwerp te bewegen.
  2. En je kan een tijdsverloopvideo maken, door op vaste instelbare intervallen een foto te maken.
  3. Live Foto’s waarmee je met één druk op de knop het moment vastlegt met een foto en 3 seconden video met geluid.

iPhone fotografie apps downloaden

En voor de gewenste “spiegelreflex resultaten” kun je camera-apps uit de App Store downloaden. Er zijn bijvoorbeeld apps waarmee je een lange sluitersnelheid kan instellen of nabootsen, zelfs bulb is dan mogelijk. Andere apps zorgen er weer voor dat je voor portretten het effect van een grote diafragma-opening simuleert door achtergronden te vervagen.

Advertentie

iPhone fotografie lange belichting

Deze iPhone foto van de Waddenzee is gemaakt met Slow Shutter Cam en een lange sluitertijd.

Mijn spullen voor iPhone fotografie

Mijn foto’s schiet ik met een iPhone 6s en een iPhone 8 Plus en gebruik voor lang belichten een ministatief. Voor landschap-, stads- en interieurfotografie gebruik ik een Black Eye externe groothoeklens. De apps voor het maken van foto’s zijn de standaard iPhone Camera-app, Slow Shutter Cam, Cortex Cam, Lightroom CC, ProCamera en Camera+. De foto’s bewerk ik in Lightroom CC, Snapseed en Handy Photo.

Mijn recente blogs over iPhone fotografie

Zwart-wit iPhone fotografie

Eén van mijn eerste blogs gaat over zwart-wit fotografie. Toen ik begon met fotografie was zwart-wit fotograferen, ontwikkelen en afdrukken dé manier voor hobbyisten om zelf foto’s te maken. In die tijd werden er ook nog veel zwart-wit foto’s afgedrukt in kranten. Nu zijn vrijwel alle foto’s digitaal en dus in kleur. Een kleurenfoto omzetten naar zwart-wit is een manier om bepaalde aspecten, zoals de vorm van het onderwerp en belichting extra aandacht te geven. Het kan ook een bijzondere sfeer aan een foto geven. In deze blog vertel ik welke app voor de zwart-wit conversie ik gebruik en laat ik een aantal voorbeelden zien.

iPhone zwart-wit fotografie

 

iPhone fotografie met lange sluitertijden

Lang belichten is een techniek die voorheen alleen mogelijk was met spiegelreflexcamera’s en met behulp van speciale en dure filters. Je had veel ervaring en geduld nodig om goede resultaten te bereiken. Met speciale apps kun je met je iPhone deze speciale techniek ook toepassen voor het fotograferen van watervallen en landschappen. In dit blog vertel ik wat je nodig hebt en laat ik een aantal voorbeelden zien.

iPhone fotografie lang belichten

 

Op de iPhone met Snapseed zwart-wit foto’s bewerken

In dit blog laat ik een aantal voorbeelden zien en vertel ik met welke filters en voorinstellingen de foto’s in Snapseed zijn omgezet naar zwart-wit.

Advertentie

iPhone fotografie zwart-wit foto's bewerken

 

iPhone raw fotografie tips

In deze blog leg ik uit wat een raw-fotobestand is en vertel ik over de voordelen van het fotograferen in raw. Verder noem ik een aantal apps die je nodig hebt voor het fotograferen en bewerken in raw. Ik vertel je waar je op moet letten bij het fotograferen in raw en welke fotobewerking apps ik gebruik. Met voorbeelden laat ik zien hoe je een raw foto kan bewerken en wat het resultaat is.

Een voorbeeld van een raw-foto bewerkt in Lightroom CC en Snapseed.

iPhone raw fotografie

iPhone fotografie app voor het vervagen van de achtergronden (bokeh) van portretten

Met de nieuwste iPhones met dubbele camera’s kun je prachtige portretten met een onscherpe achtergrond fotograferen. Het resultaat is bijna zo goed als van een spiegelreflexcamera. Ik heb onderzocht of ik met mijn iPhone 6s met een enkele camera ook portretten met bokeh kan maken en vertel in dit blog over mijn bevindingen.

iPhone fotografie achtergrond vervagen van portretten

iPhone nachtfotografie zonder statief

Geïnspireerd door de functie nachtopname van mijn Canon Powershot ben ik op zoek gegaan naar een app waarmee ik zonder statief nachtfoto’s kan maken met mijn iPhone. Ik vertel over de mogelijkheden van de standaard iPhone camera app en leg uit hoe de app Cortex Cam werkt. Een aantal foto’s die ik zonder statief heb gemaakt van nachtelijk Groningen heb ik toegevoegd.

Advertentie

iPhone nachtfotografie

Met je iPhone een bewegend onderwerp fotograferen met bewegingsonscherpte

In deze blog leg ik uit hoe je met je iPhone snel bewegende onderwerpen kunt fotograferen met bewegingsonscherpte. Ik vertel je over de iPhone foto app die je nodig hebt en geef voorbeelden.

Snel bewegende onderwerpen fotograferen met je iPhone 

De panorama mode van de iPhone camera app

De panorama mode gebruik ik vooral veel op vakantie voor landschappen en zonsondergangen. Deze functie is ook heel handig voor het fotograferen van grote groepen en gebouwen. In dit blog leg ik met voorbeelden uit wat de mogelijkheden zijn.

 

Live Foto’s maken en bewerken

Live Foto’s kun je met iPhone 6s en latere modellen maken met de standaard app. In dit blog vertel ik over de mogelijkheden.

live foto's maken en bewerken

De Portretmodus en dubbele camera van de iPhone 8 Plus

Mijn iPhone 6s heb ik vervangen door de iPhone 8 Plus en ben erg enthousiast over de Portretmodus. Portretfoto’s hebben een achtergrondonscherpte alsof ze met een spiegelreflexcamera zijn gemaakt. Ik heb de Portretmodus en de dubbele camera uitvoerig getest en er een blog over geschreven.

Advertentie

iPhone fotografie de portretmodus en de dubbele camera van de iPhone 8 Plus 

Een overzicht van alle functionaliteiten van de iPhone Camera-app

De iPhone Camera-app is gebruiksvriendelijk en snel toegankelijk. Onderstaande foto is een HDR voorbeeld en gemaakt met de iPhone Camera-app.

De iPhone Camera-app 

De tijdsverloopmodus van de iPhone Camera-app

tijdsverloopmodus van de iPhone

Mijn iPhone fotografie camera apps voor het fotograferen in RAW

iPhone camera apps voor RAW fotografie

Met je iPhone een belichtingsbracket maken

iPhone belichtingsbracket

HDR foto’s maken met je iPhone

iPhone HDR met Adobe Lightroom CC

Een JPG exporteren in hoge kwaliteit op je iPhone met Snapseed

iPhone JPG exporteren in hoge kwaliteit met Snapseed

Op je iPhone een foto retoucheren met Snapseed en Handy Photo

 

Sterren fotograferen met je iPhone

sterren fotograferen met je iPhone

iPhone fotoserie: Een koude wintermorgen met een heldere zon

iphone foto

Hoe fotografeer je een zonsondergang of zonsopgang met een iPhone

Vignettering toevoegen aan je iPhone foto’s met Snapseed

Een vignette toevoegen aan je iPhone foto

iPhone fotografie met een externe groothoeklens

Fotograferen met een externe extreme groothoeklens op je iPhone

Hoe verwijder je ruis uit je iPhone foto’s

Ruis verwijderen uit je iPhone foto's

De maan fotograferen met je iPhone

De maan fotograferen met je iPhone

Vuurwerk fotograferen met je iPhone

vuurwerk fotograferen met je iPhone

Lensflare toevoegen aan je iPhone foto’s

iPhone lensflare

Snapseed handleiding

iPhone Snapseed handleiding

iPhone 11 Pro en iPhone 11 reviews

12 tips voor iPhone fotografie in de herfst

iPhone foto van de herfst

Lichtstrepen fotograferen met je iPhone

iPhone lichtstrepen fotograferen

Landschappen fotograferen met je iPhone

Landschappen

Witbalans van de iPhone camera veranderen

Witbalans instellen

De sluitertijd op je iPhone instellen

Bewegingsonscherpte

iPhone fotografie tips

Laag standpunt

Leidende lijnen gebruiken in je iPhone fotografie

Leidende lijnen

Compositie tips voor prachtige iPhone foto’s

Een watermerk toevoegen aan je iPhone foto’s met een app

Een watermerk toevoegen aan je iPhone foto's met een app

Gratis fotobewerking apps voor je iPhone

De beste iPhone fotografie apps

Het diafragma van de iPhone instellen

iPhone fotografie projecten

Bewegingsonscherpte

Volg mij op Flickr of Twitter.

error:

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "cookies toestaan" om u de best mogelijke browse-ervaring te bieden. Als u deze website blijft gebruiken zonder uw cookie-instellingen te wijzigen of als u hieronder op "Accepteren" klikt, gaat u hiermee akkoord.

Sluiten