Ga naar de inhoud

Fotografie app overzicht voor je iPhone

Regelmatig wordt mij gevraagd welke iPhone fotografie apps ik gebruik voor het fotograferen en bewerken. Als je met iPhone fotografie aan de slag gaat, dan hoef je geen speciale apps te downloaden. Met de iPhone Camera-app en de Foto’s-app kom je heel ver. Als je echter in RAW fotografeert of je wilt speciale fotobewerkingen uitvoeren, dan ontkom je er niet aan om een aantal te downloaden. De functionaliteiten van sommige apps in dit overzicht overlappen elkaar en soms gebruik ik er maar een klein deel van. Ik geeft een korte beschrijving van de mogelijkheden en vertel je mijn toepassing.

Advertentie

Inhoud

  • Camera apps
  • Fotobewerking apps
  • Overig

Camera apps

iPhone fotografie app Adobe Lightroom CC Mobile

Lightroom CC Mobile is gratis en gebruik ik voor het fotograferen en bewerken van RAW foto’s. De camera-app beschikt over een aantal camera-modi voor het fotograferen met handmatige of automatische instellingen. De HDR modus gebruik ik het vaakst. Lees ook mijn blog de beste RAW camera apps voor een uitgebreide beschrijving van de functionaliteiten.

De HDR modus van Lightroom CC Mobile

iPhone fotografie app Cortex Camera

Cortex Camera is een Camera-app waarmee je nachtfoto’s kan maken. De app maakt een aantal foto’s snel achterelkaar en voegt ze samen tot één foto. Je kan met deze app goed gelukte foto’s maken bij zeer donkere omstandigheden. Lees ook mijn blog over nachtfotografie.

Het Groninger museum

iPhone fotografie app Nightcap Camera

Met Nightcap kun je de nachtelijke hemel fotograferen. Deze app gebruik ik voor het fotograferen van sterren en de maan. Lees ook mijn blogs over het fotograferen van sterren en de maan met je iPhone.

iPhone fotografie app Slow Shutter Cam

Met deze app kun je lange belichtingen maken. Je zet je iPhone op een statief met smartphone houder en geeft in Slow Shutter Cam aan hoe lang je wilt belichten. Lees ook mijn blogs over iPhone lange belichting fotografie met en zonder statief en het fotograferen van lichtstrepen.

Advertentie

Fotobewerking apps

Snapseed

Snapseed is gratis en van Google. Met deze fotobewerking-app kun je bewerkingen selectief toepassen. De app beschikt over een groot aantal filters en bewerkingen worden pas definitief als je de foto exporteert. Voor deze app heb ik een handleiding met stap-voor-stap instructies en video’s gemaakt.

In Snapseed een bewerkingsstap verwijderen, selectief toepassen of wijzigingen.

iPhone fotografie app Lightroom CC Mobile

Een groot voordeel van de gratis camera-app Lightroom CC Mobile is dat je de foto’s er ook mee kan bewerken. Voor een aantal functies moet je een abonnement afsluiten maar ook de gratis versie bevat krachtige fotobewerking functies. Zoals ik al eerder schreef fotografeer ik in RAW met Lightroom. De foto’s bewerk ik met deze app en open ze vervolgens in Snapseed voor bijvoorbeeld het toepassen van filters. Lees ook mijn blog over gratis fotobewerking apps voor uitgebreide beschrijvingen van Lightroom CC Mobile en Snapseed.

Justin Odisho demonstreert in deze video de gratis fotobewerking functies van Lightroom CC Mobile

Handy Photo

Deze fotobewerking-app gebruik ik vooral voor het verwijderen of verplaatsen van objecten. Lees ook mijn blog over het retoucheren van foto’s.

Een overzicht van de functionaliteiten

SKRWT

Voor mijn iPhone heb ik een externe supergroothoeklens met een grote beeldhoek van 160°. De lensvertekeningen en het perspectief corrigeer ik met SKRWT. Je kan er bijvoorbeeld achterover hellende gebouwen mee rechtzetten. Lees ook mijn blog met tips voor fotograferen met een supergroothoeklens.

Advertentie

Lensvertekening corrigeren met SKRWT

Lens Distortions

Met deze gratis iPhone fotografie app kun je lensflare toevoegen voor extra sfeer en drame. Met Lens Distortions kun je je iPhone foto’s eruit laten zien, alsof ze met een spiegelreflex camera zijn gemaakt. Lees ook mijn blog over lensflare.

iPhone fotografie apps. Lensflare toevoegen met de app Lens Distortions.
Lensflare is toegevoegd met de app Lens Distortions.

Overige iPhone fotografie apps

The Photographer’s Ephemeris

Het uur na zonsopkomst of voor zonsondergang wordt het gouden uur genoemd en is de beste tijd om foto’s te maken. Met deze app kun je bekijken waar en hoe laat de zon opkomt of ondergaat. Deze app gebruik ik vooral als ik op vakantie ben. Bekijk onderstaande video van de maker voor een overzicht van de functionaliteiten.

eZy Watermark lite

Nadat ik een foto heb bewerkt, plaats ik mijn watermerk met de app eZy Watermark lite. Lees ook mijn blog met tips en apps voor het plaatsen van je watermerk in een foto.

PicGizmo

Met deze gratis app kun je foto’s spiegelen en roteren en de resolutie verkleinen. Voordat ik foto’s deel op social media maak ik ze kleiner met deze app.

Advertentie

Download iPhone fotografie apps

Adobe Lightroom CC Mobile App Store
Slow Shutter Cam App Store
NightCap Camera App Store
Cortex Camera App Store

Snapseed App Store
Handy Photo App Store
SKRWT App Store
Lens Distortions App Store

The Photographer’s Ephemeris App Store
eZy Watermark Lite App Store
PicGizmo App store

Ga naar het overzicht met alle iPhone fotografie blogs.

Advertentie

Aanbevolen voor jou


error:

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op "cookies toestaan" om u de best mogelijke browse-ervaring te bieden. Als u deze website blijft gebruiken zonder uw cookie-instellingen te wijzigen of als u hieronder op "Accepteren" klikt, gaat u hiermee akkoord.

Sluiten