Ruis verwijderen app voor je iPhone

Wat is ruis?

Ruis zijn de korrels die vooral zichtbaar zijn in foto’s die gemaakt zijn bij weinig licht en met een hoge ISO-waarde. De ISO-waarde geeft de lichtgevoeligheid van de sensor aan en een hoge ISO geeft meer ruis. Als je met de iPhone Camera-app fotografeert, dan wordt de ruis al voor je verwijderd. Als je in RAW fotografeert, dan zul je zelf de ruis moeten verwijderen met een ruis verwijderen app.

Advertentie

Er zijn 2 soorten ruis

  • Kleurruis zijn pixels met afwijkende kleuren en zie je vooral in schaduwpartijen.
  • Helderheidsruis zijn kleine korreltjes. Ze lijken op korrel in oude foto’s die met film gemaakt zijn en hebben verschillende grijswaarden. Helderheidsruis vind ik minder storend.

De standaard iPhone Camera-app en ruis

De standaard iPhone Camera-app past automatisch ruisonderdrukking toe en zal altijd met een zo laag mogelijke ISO-waarde foto’s maken. De minimale ISO-waarde is 25. Bij weinig licht verlaagt de iPhone eerst de sluitersnelheid tot een sluitertijd waarmee nog uit de hand gefotografeerd kan worden en verhoogt dan pas de ISO-waarde. De recente iPhone-modellen hebben lichtsterke en gestabiliseerde lenzen, zodat ook bij weinig licht met lage ISO-waarden gefotografeerd kan worden.

RAW camera-app en ruis verwijderen app

Een iPhone RAW-fotobestand is onbewerkt. Om het ruisniveau laag te houden is het belangrijk dat je fotografeert met een lage ISO-waarde. Voordat je de foto gaat bewerken, kun je de ruis verwijderen met de camera- en fotobewerking app Adobe Lightroom CC Mobile. Ruis wordt beter zichtbaar als je de foto bewerkt.

Ruis verwijderen app en camera app Lightroom CC Mobile

Lightroom CC Mobile is een gratis Camera app, waarmee je in RAW of HDR-RAW kan fotograferen. Een belangrijk voordeel van Lightroom CC Mobile ten opzichte van andere Camera-apps is het ruisfilter. De app past het ruisfilter standaard toe op alle foto’s die je maakt of importeert. Je kan met schuifjes bepalen hoeveel kleurruis en helderheidsruis je wilt verwijderen.

Voorbeelden

Onderstaande foto’s zijn gemaakt met een ISO-waarde van 400 en heb ik maximaal ingezoomd, zodat de ruis goed zichtbaar is.

Advertentie
Ruis verwijderen uit je iPhone RAW foto's
“Ruisreductie” en “reductie kleurruis” heb ik met de schuifjes ingesteld op 0. Deze instellingen worden zichtbaar als je in Lightroom CC op “Detail” tikt. De helderheidsruis en kleurruis zijn goed zichtbaar.
Ruis verwijderen uit je iPhone RAW foto's
Het resultaat van de instellingen die standaard toegepast worden op alle foto’s die je maakt of importeert. “Ruisreductie” is 20 en “Reductie kleurruis” is 25. Vooral de kleurruis is verminderd.
Ruis verwijderen uit je iPhone RAW foto's
“Ruisreductie” is ingesteld op 100 en “Reductie kleurruis” op 50. De ruis is verwijderd maar de fijne details zijn ook minder goed zichtbaar. Door de vermindering van kleurruis zijn de kleuren wat fletser geworden.

Ruis verwijderen met iOS 13

(Update 24/9/2019) Met de vernieuwde Foto’s app in iOS 13 kun je RAW foto’s bewerken en met de functie Ruisonderdrukking ruis verwijderen.

Open een RAW foto en tik op Wijzig. Selecteer Ruisonderdrukking en wijzig dan met het schuifje de hoeveelheid.

Zonder ruisonderdrukking.
Ruisonderdukking in iOS 13
De hoeveelheid ruisonderdrukking is ingesteld op 30. Er is nog veel ruis zichtbaar.
Ruisonderdukking in iOS 13
Ruisonderdrukking is ingesteld op 50 en de ruis is verwijderd.
Ruisonderdukking in iOS 13
Ruisonderdrukking is ingesteld op 100 en veel details zijn verloren gegaan.

Conclusie

De standaard iPhone Camera-app past automatisch ruisonderdrukking toe. Met de ruis verwijderen app en camera app Adobe Lightroom CC Mobile App Store kun je op een eenvoudige manier ruis uit je RAW-foto’s verwijderen. Door te experimenteren met de instellingen kun je zelf de juiste balans vinden tussen ruisvermindering en detailverlies.

(Update 24/9/2019) Ruisonderdrukking in de Foto’s app van iOS 13 werkt goed. Ik denk dat je het beste tussen de waarden 30 en 50 kan blijven voor een optimaal resultaat.

Advertentie

Ga naar het overzicht met alle iPhone fotografie blogs.

De uitvergrotingen zijn gemaakt van onderstaande foto.

Aanbevolen voor jou

Ruis verwijderen uit je iPhone RAW foto's
De hal van “hoofdstation Groningen.

Delen