Nachtfoto’s maken met de iPhone zonder statief

In Nederland is het ‘s avonds al weer snel donker. De feestdagen met sfeervolle stadsverlichting komen er weer aan. Dat bied veel mogelijkheden om eens aan de slag te gaan met iPhone nacht fotografie. Nachtfoto’s worden extra sfeervol als de straten nat zijn van de regen zijn en de stoepen de lichten van de omgeving reflecteren.

iPhone nachtfoto's

Groninger museum. Deze foto heb ik uit de hand gemaakt met een iPhone 6s en de app Cortex Cam.

iPhone nachtfoto’s maken met de standaard iPhone Camera-app

Het is lastig om nachtfoto’s te maken met de iPhone Camera-app, omdat je weinig handmatige instelmogelijkheden hebt. Om donkere en bewogen foto’s te voorkomen, zal de app snel kiezen voor hoge ISO waarden met veel ruis als resultaat. Vaak zal de iPhone Camera-app de foto overbelichten, waardoor de verlichte delen geen details meer hebben en de donkere delen veel ruis vertonen. Om dat te voorkomen maak je de foto wat donkerder met de belichtingscompensatie. De sluitersnelheid zal dan ook wat omhoog gaan, waardoor je minder snel bewogen foto’s krijgt. Voor de belichtingscompensatie tap je in het scherm op het onderwerp en vervolgens veeg je met je vinger naar beneden (donkerder) of omhoog (lichter). De beste resultaten bereik ik met HDR; de camera maakt dan meerdere foto’s en voegt die samen tot één.

App voor iPhone nacht fotografie

Voor nacht fotografie met de iPhone zijn er apps beschikbaar die snel achterelkaar meerdere foto’s maken met verschillend belichtingen en die samenvoegen tot één goed belichte en ruisvrije foto. Mijn compact camera voor naast mijn spiegelreflexcamera was jarenlang een Canon Powershot met optische stabilisatie. Deze camera beschikte over allerlei voorinstellingen voor lastige belichtingsomstandigheden. Met de functie nachtopname kon ik zonder statief mooie nachtfoto’s maken van verlichte gebouwen en straten. Deze camera maakte meerdere foto’s snel achterelkaar en combineerde die tot één goed belichte en ruisvrije foto. Met die functie in gedachten ben ik gaan zoeken op Internet en vond ik de app Cortex Cam. De app maakt volgens de specificaties bij donkere omstandigheden ruisvrije foto’s, zelfs zonder statief.

Cortex Cam

Deze app maakt meerdere RAW foto’s van de scene en voegt ze samen tot één foto. Het bestandsformaat kan ingesteld worden op TIFF of JPG. De TIFF bestanden zijn ongecomprimeerd en veel groter dan JPG, maar hebben als voordeel dat ze beter geschikt zijn om te bewerken. Er is een automatische mode waarbij je zelf met de belichtingscompensatie het beeld donkerder of lichter kan maken. Je kan handmatig het aantal beelden instellen en kiezen voor sluitertijd-prioriteit of ISO-prioriteit.

Belangrijk is dat het onderwerp stil staat.

Onderstaande voorbeelden zijn met een iPhone 6s gemaakt en er is geen statief gebruikt. De app was ingesteld in de automatische mode en de foto’s zijn opgeslagen als TIFF (60-70 MB per foto). Er zijn voldoende details zichtbaar in de lichte en donkere delen, dus het dynamisch bereik is goed en er is weinig ruis. Het stadsgezicht is een beetje bewogen en het is daarom aan te raden om een statief te gebruiken. De foto’s van de jachthaven en de fietsenwinkel zijn niet bewogen.

Conclusie

Mijn ervaring is dat je met Cortex Cam zonder statief nachtfoto’s kan maken, maar je moet wel een vaste hand hebben. De iPhone 6s heeft geen optische stabilisatie. Met een iPhone die wel optisch gestabiliseerd is, bijvoorbeeld de iPhone 7, zal het waarschijnlijk gemakkelijker zijn om trillingvrije foto’s te maken.

iphone nachtfoto's

Deze foto heb ik uit de hand gemaakt met een iPhone 6s en de app Cortex Cam.

iphone nachtfoto's

Deze foto heb ik zonder statief gemaakt met een iPhone 6s en de app Cortex Cam.

iphone nachtfoto's

Ook deze zeer donkere foto heb ik gemaakt zonder statief.

Delen