Sterren fotograferen met je iPhone

Het licht van sterren is heel zwak en daarom is het lastig om ze te fotograferen. Met een spiegelreflex camera kun je de hoeveelheid licht dat op de sensor valt vergroten met het diafragma, een lange sluitertijd in seconden of minuten instellen en met de ISO waarde de lichtgevoeligheid van de sensor vergroten. De mogelijkheden om de belichting van de iPhone aan te passen zijn heel beperkt; het diafragma is niet instelbaar, de langste sluitersnelheid is 1/3 van een seconde en de ISO waarde is maximaal 2000. Door deze beperkingen is het mij niet gelukt om met de standaard iPhone Camera-app de sterrenhemel te fotograferen. In dit blog laat ik de resultaten zien die ik heb bereikt met de apps Slow Shutter Cam en NightCap. Deze apps simuleren een lange sluitersnelheid, door snel foto’s achterelkaar te maken en ze samen te voegen tot één foto.

Slow Shutter Cam

Met de app Slow Shutter Cam is het, na wat experimenteren met de verschillende modi en instellingen, mij gelukt om de sterrenhemel te fotograferen. De modus Motion Blur gebruik ik voor het fotograferen van bewegingsonscherpte met een lange sluitersnelheid. Slow Shutter Cam heeft ook modi voor het fotograferen bij lage lichtomstandigheden (Low Light) en het fotograferen van lichtsporen (Light Trail).

De modi Motion Blur en Low Light vond ik onbruikbaar voor het fotograferen van de sterrenhemel. Deze modi produceerden foto’s zonder sterren (Motion Blur) en foto’s met extreem veel ruis (Low Light). Met de modus Light Trail heb ik uiteindelijk deze foto van het sterrenbeeld Orion gemaakt.

Gemaakt met Slow Shutter Cam.

Instellingen en werkwijze

De Light Sensitivity was ingesteld op Full met een belichtingstijd (Shutter speed) van 30 seconden. De focus kan niet op oneindig ingesteld worden. In plaats daarvan heb ik met tikken op een heldere ster scherp gesteld en vervolgens met tikken op AF het focuspunt vergrendeld.

Om bewegingsonscherpte te voorkomen, zet je de iPhone met een smartphonehouder op een statief en maak je de foto met de zelfontspanner. De resolutie stel je in op 12 MP en als bestandsformaat selecteer je TIFF of PNG voor de beste kwaliteit. Als workflow selecteer je auto-save-clear, zodat foto’s direct opgeslagen worden en de app klaar is voor de volgende opname.

sterren fotograferen met de iphone sterren fotograferen met de iphone

NightCap

Deze app heeft modi voor het fotograferen van sterren en meteoren. De Stars mode werkt helemaal automatisch. De zelfontspanner wordt ingesteld en de belichting wordt automatisch bepaald. Zelfs scherpstellen is niet nodig. Je hoeft alleen je iPhone met een smartphonehouder op een statief te plaatsen en op de sluiterknop te tikken. Onderstaande foto is gemaakt met de Stars mode en een belichtingstijd van 10 seconden.

sterren fotograferen met de iphone

Gemaakt met NightCap.

Conclusie

Met beide apps heb ik foto’s van de sterrenhemel gemaakt die de werkelijkheid goed weergeven. Vanwege het stadslicht zijn de sterren niet heel helder. Slow Shutter Cam blijft mijn favoriete app voor het fotograferen met lang sluitertijden. Vanwege de goede resultaten met de volledig automatische Stars mode, zal ik NightCap vaker gebruiken voor het fotograferen van de sterrenhemel.

Bewerken

De foto die ik heb gemaakt met Slow Shutter Cam, heb ik in Snapseed als volgt bewerkt:

  1. De streep die veroorzaakt werd door een rijdende auto, heb ik weggehaald met tools / egaliseren.
  2. Het contrast heb ik vergroot met tools / afstellen / aanpassen / sfeer -100.
  3. De horizon heb ik iets lichter gemaakt met tools / selectief zodat het silhouet van de molen beter zichtbaar werd.
  4. Als laatste heb ik het filter tools / korrelige film A03 toegepast met de instelling +20.
sterren fotograferen met de iphone

Deze foto heb ik gemaakt met Slow Shutter Cam en bewerkt met Snapseed.

Delen