iPhone Camera apps voor het fotograferen in RAW

Je iPhone wordt geleverd met de iPhone Camera-app die overzichtelijk en gebruiksvriendelijk is. Je hebt op één plek alle functionaliteiten en de app kun je op vele manieren starten; zelfs zonder eerst je iPhone te ontgrendelen. De twee belangrijkste redenen voor mij om toch andere Camera apps te installeren zijn:

  1. Met de iPhone Camera-app kun je geen RAW-foto’s maken
  2. Je kan de sluitersnelheid en de ISO waarde niet instellen. De belichting is volledig automatisch.

 

Camera-apps

camera apps

Deze zwart-wit foto is gemaakt met ProCamera.

Er zijn voor de iPhone veel camera apps in de App Store. De camera apps die ik heb geïnstalleerd zijn Manual, Camera+ en ProCamera. Lightroom CC kan ook RAW foto’s maken, maar gebruik ik vooral voor het bewerken ervan. Voor specifieke toepassingen heb ik Slow Shutter Cam (lang belichten) en Cortex Cam (nachtfotografie). Als je met camera apps aan de slag gaat, dan heb je al snel meerdere apps op je iPhone. Zodra je denkt de perfecte app gevonden te hebben, dan ontbreekt vaak net weer die ene functie. Het nadeel van verschillende camera apps is dat je er te weinig ervaring mee krijgt. Tijdens het fotograferen moet ik daarom vaak in de verschillende menu’s zoeken. Uiteindelijk heb ik daarom besloten om ProCamera als mijn standaard RAW camera app te gebruiken.
 

ProCamera snel toegankelijk maken

Om te beginnen is het belangrijk dat je ProCamera snel kan starten om geen moment te missen. Om ProCamera snel te kunnen openen heb ik de app toegevoegd aan de dagweergave.
 

Je kan ProCamera op de volgende manieren openen

1. De camera app als Widget toevoegen aan de dagweergave, zodat je ProCamera kan starten nadat je in het toegangsscherm of beginscherm naar rechts geveegd hebt. Om de widget toe te voegen tik je in de dagweergave op “wijzig”. Helaas hebben niet alle apps een widget.

camera apps De app starten vanuit de dagweergave. Een camera app toevoegen aan de dagweergave. Een camera app toevoegen aan de dagweergave.

2. Vanuit het startscherm en (vanaf de iPhone 6s), met 3D Touch. Voor 3D Touch blijf je stevig drukken op het app icoon tot een scherm met snelkoppelingen verschijnt, zodat je kan kiezen in welke modus je ProCamera wilt starten.

camera apps

3D touch menu

3. De Camera app ProCamera in het Dock plaatsen. Het Dock is de balk onderaan je scherm met ruimte voor vier apps. Je sleept eerst een app weg en vervolgens kun je de Camera app toevoegen.
 

ProCamera

ProCamera heeft verschillende modi waartussen je gemakkelijk kunt schakelen. Van de standaard meegeleverde modi gebruik ik de Foto- en de Lowlightmodus. De Video-, Selfie- en Scanmodus heb ik niet nodig, omdat ik voor die functies liever de iPhone Camera-app gebruik. Deze modi heb ik uit de Camera Mode Selector verwijderd, zodat de app overzichtelijker is en ik snel kan schakelen tussen de Foto- en de Lowlightmodus. Over het fotograferen van beweging met de LowLightmodus heb ik een blog geschreven.

In de Fotomodus (1e plaatje) en Lowlightmodus (2e plaatje) met RAW als bestandsformaat gebruik ik deze functies:

  • Rapid-Fire waarmee je continue en snel achter elkaar foto’s in RAW kan maken door de sluiterknop ingedrukt te houden.
  • F/E Lock waarmee je de belichting en de focus vast kan vastzetten.
  • Rasters als hulp bij het bepalen van je compositie.
  • Automatische belichting of sluiter-ISO-voorkeuze.
  • Anti-Shake die je helpt bij het trillingvrij maken van je foto’s. Vooral aan te raden voor RAW.
  • Sluitersnelheid knoppen (Lowlightmodus).

De functie die ik hier mis is bracketing, waarmee snel achterelkaar meerdere foto’s met verschillende belichtingen worden gemaakt. Je kan dan achteraf de beste uitkiezen.

camera apps

Fotomodus

camera apps

Lowlight modus

 

RAW

Als je RAW foto’s maakt, dan is zijn het iOS beeldstabilisatie systeem en de digitale zoom niet beschikbaar. Je kan op iPhones met een dubbele camera wel optisch zoomen met de 1x en 2x knop. Ook de optische stabilisatie van mijn iPhone 8 Plus wordt niet gebruikt als ik RAW foto’s maak. ProCamera heeft een Anti-Shake functie die wel met het RAW-bestandsformaat werkt. Op de website van ProCamera staat een artikel over RAW waarin het uitgelegd wordt.
 

Please accept preferences, statistics, marketing cookies to watch this video.

 

Conclusie

Afgelopen periode heb ik al wat ervaring opgedaan met ProCamera en tot dusver bevalt het goed. De software is gemakkelijk in gebruik en ik hoop dat in een latere versie in de fotomodus bracketing als functie beschikbaar komt.
 

Delen