Een JPG exporteren in hoge kwaliteit op je iPhone met Adobe Lightroom CC en Snapseed

Afgelopen week werd mij gevraagd foto’s aan te leveren in het bestandsformaat JPG met zo weinig mogelijk compressie. Dat was voor mij een goed moment om de export-mogelijkheden te bekijken van de fotobewerkingsprogramma’s die ik gebruik. De apps die ik gebruik zijn Adobe Lightroom CC voor de iPhone en Snapseed.

In een eerder blog heb ik uitgelegd wat de voordelen van RAW fotografie zijn. Een belangrijk voordeel is dat dit bestandsformaat geen verlies aan beeldkwaliteit geeft en dus heel geschikt is om je fotobewerking-workflow mee te beginnen. Adobe Lightroom CC en Snapseed kunnen dit bestandsformaat lezen. Alle fotobewerkingen worden als instructies door de apps onthouden en pas bij het exporteren definitief gemaakt. Het RAW bestand blijft onbewerkt en is je digitale negatief. Ik heb bekeken hoe je met minimaal kwaliteitsverlies een bewerkte foto kan exporteren om te gebruiken in andere apps.
 

Snapseed

In Snapseed tik je rechtsboven in je scherm op het icoon met de drie punten. Vervolgens tik je op instellingen en dan op indeling en kwaliteit. Hier kun je het JPG compressiepercentage selecteren of het bestandsformaat PNG kiezen. Kies JPG 100% voor de hoogste kwaliteit. PNG is een bestandsformaat voor het verliesloos opslaan van afbeeldingen en neemt meer geheugenruimte in beslag. Een geëxporteerde JPG test-foto met een compressiepercentage van 95% was 3,51 MB groot en geëxporteerd als PNG 18,2 MB. 

jpg kwaliteit instellen op je iphone Snapseed iphone jpg instellingen Lightroom CC

 

Adobe Lightroom CC

In Adobe Lightroom CC heb je niet de mogelijkheid om het compressieniveau aan te passen. Om te exporteren open je de foto en tik je op delen. Je kan vervolgens als afbeeldingsgrootte klein of maximaal beschikbaar selecteren.
 

Conclusie

In Snapseed heb je de mogelijkheid om het JPG compressiepercentage in te stellen op 100% of de foto te exporteren als PNG. In Adobe Lightroom kun je wel de afbeeldingsgrootte selecteren, maar helaas geen compressiepercentrage. De Lightroom JPG’s zijn kleiner en dus waarschijnlijk meer gecomprimeerd dan de Snapseed JPG bestanden.