Met je iPhone uit de hand fotograferen met een lange sluitertijd

Voor landschappen en stadsgezichten kun je met een lange sluitertijd de rimpels op het water mooi glad maken. Het beeld wordt rustiger en je krijgt meer reflectie. Ik heb een blog geschreven over hoe je met je iPhone en een statief kan fotograferen met een lange belichting. Met de iPhone app Cortex Cam lukte het mij om uit de hand te fotograferen met een lange sluitertijd en het water mooi glad te maken.
 

Cortex Cam

Cortex Cam maakt meerdere RAW foto’s snel achter elkaar en voegt ze samen tot één foto. De iPhone 6S en latere modellen ondersteunen RAW. Cortex Cam gebruik ik voor nachtfotografie, maar je kan er ook overdag mee fotograferen. De tijd die de app nodig heeft om de foto’s te maken is op mijn iPhone 8 Plus enkele seconden en dat kan voldoende zijn voor het effect van een lange belichting. Als het hard waait en er veel beweging in het water is, dan heb je een veel langere belichting nodig. Verder is het belangrijk dat je tijdens het fotograferen de iPhone stil houdt en het onderwerp niet beweegt.
 

Voorbeelden

Deze voorbeelden heb ik gemaakt in Groningen op een dag met weinig wind en zoals je kan zien is het redelijk tot goed gelukt om het water te laten spiegelen. De foto’s heb ik bewerkt op mijn iPad in Lightroom CC en Snapseed.

  • De eerste foto is van de Hoge der A met mooie historische gebouwen en enkele klassieke zeilboten.
  • De tweede foto is van de Noorderhaven, waar in de winter veel boten liggen.
  • De laatste foto’s zijn van woonschepen aan de Turfsingel en het Schuitendiep.
uit de hand gefotografeerd met een iphone

Hoge der A

uit de hand gefotografeerd met een iPhone

Noorderhaven

Uit de hand gefotografeerd met een iPhone

Turfsingel

iphone foto vanuit de hand

Schuitendiep

 
Conclusie

CortexCam is een leuke app om mee te experimenteren en je kan er mooie resultaten mee bereiken. Het bestandsformaat heb ik in Cortex Cam ingesteld op TIFF. De foto’s bewerk is meestal op mijn iPad in Lightroom CC om ze wat scherper te maken en de ruis te verminderen. Vervolgens exporteer ik ze naar Snapseed om bijvoorbeeld een filter toe te passen.
Je zou voor lang belichten ook eens kunnen experimenteren met Live Foto’s, die je kan maken met de iPhone Camera-app.