Met je iPhone een belichtingsbracket maken

Bracketing is een functie die op professionele spiegelreflexcamera’s beschikbaar is. Je kan met bracketing een reeks van foto’s maken van dezelfde scene met verschillende instellingen, zodat je later de beste kunt selecteren. Bracketing wordt meestal gebruikt om verschillende belichtingen uit te proberen. Vaak kun je ook een reeks foto’s maken met verschillende witbalansen of focuspunten. In dit blog leg ik uit hoe een belichtingsbracket werkt en welke iPhone camera-app je daarvoor kan gebruiken.
 

iPhone camera-apps met bracketing

Er zijn veel camera-apps in de App Store van Apple, maar die beschikken niet allemaal over een bracketing functie. De iPhone camera-app CameraPixels ondersteunt wel bracketing. In deze app kun je een bracketing-modus selecteren en kiezen tussen de bracketing-typen Belichtingsbracket en Focusbracket.

iPhone belichtingsbracket

Een belichtingsbracket

 

Belichtingsbracket

Voor het type belichtingsbracket kun je in CameraPixels aangeven hoeveel afbeeldingen je wilt maken en een EV-stap selecteren. Met de EV-stap stel je in hoeveel de belichtingen van de foto’s onderling moeten verschillen. De camera-app maakt dan het gekozen aantal foto’s met verschillende belichtingstijden. In de algemene instellingen van CameraPixels kun je selecteren wat de minimale belichtingswaarde-stap is. Standaard is deze waarde ingesteld 0,5 F-stop.
 

Voorbeeld van een belichtingsbracket

iPhone belichtingsbracket

De belichtingsbracket instellen.

Als voorbeeld heb ik een belichtingsbracket gemaakt met een EV-stap van 1.0 F-stop en 3 afbeeldingen. Met een 1.0 F-stop wordt de hoeveelheid licht verdubbelt of gehalveerd. De camera-app maakt dan de eerste foto met een onderbelichting van 1.0 F-stop, de tweede foto is normaal belicht en de derde foto is 1.0 F-stop overbelicht.

iPhone belichtingsbracket – 1.0 F-stop iPhone belichtingsbracket Automatisch belicht iPhone belichtingsbracket + 1.0 F-stop

 

Toepassingen van een belichtingsbracket

  1. Je kan een belichtingsbracket maken bij lastige lichtomstandigheden, waarin de automatische belichting de neiging heeft om te over- of onderbelichten.
  2. Een reeks foto’s (bracket) kun je samenvoegen naar een HDR foto. Als het licht contrastrijk is, dan kunnen er details verloren gaan in de donkere en lichte delen. Met een speciale app kun je de verschillende foto’s tot één HDR foto combineren, waarin de details in de donkere en lichte delen behouden zijn. Voor de beste resultaten raad ik je aan om een statief te gebruiken. Let er ook op dat er geen beweging in de scene is.
     

Focusbracket

Voor het type focusbracket geef je de minimale- en maximale afstand en het aantal foto’s op. De camera-app CameraPixels zal dan een reeks foto’s maken, die op verschillende afstanden zijn scherpgesteld.
 

Conclusie

Bracketing gebruik ik vooral om bij lastige lichtomstandigheden meerdere RAW foto’s met verschillende belichtingen te maken, zodat ik later de beste kan uitkiezen en bewerken. Ik heb geen ervaring met foto’s combineren naar een HDR foto. Je kan HDR foto’s maken met de iPhone Camera-app. Vanwege het JPG formaat zijn deze foto’s minder geschikt om bewerkingen op toe te passen. Voor bewerkbare RAW HDR-foto’s gebruik ik daarom de app Lightroom CC.