HDR iPhone foto’s maken

In contrastrijk licht kunnen de details in de lichte en donkere delen van je foto’s verloren gaan. Denk maar eens aan een tegenlicht-foto met donkere schaduwen en een witte lucht. Met HDR (high dynamic range) wordt een reeks van foto’s met verschillende belichtingen gemaakt en samengevoegd tot één goed belichte HDR iPhone foto. De beste delen van de foto’s zijn gebruikt, zodat de details in de donkere en lichte delen behouden zijn.

Op de eerste Smartphones moest je een speciale HDR-app downloaden. Een HDR modus is tegenwoordig standaard aanwezig op de meeste camera’s en smartphones. De iPhone 8, 8 Plus, X en de meest recente modellen maken automatisch HDR foto’s.

Deze foto’s van een zonsondergang op de vulkaan El Teide op Tenerife, laten duidelijk het verschil zien tussen de normale en de HDR foto.

HDR iPhone Normale foto HDR iPhone HDR foto

HDR iPhone foto’s maken met de Camera-app

De iPhone 8, 8 Plus en X maken automatisch HDR foto’s. Op eerdere iPhone modellen kun je in de iPhone Camera-app met de HDR-optie kiezen uit automatisch, aan of uit. In de instellingen van de iPhone Camera-app kun je instellen of je de normale foto ook wilt bewaren. In de instellingen van de iPhone 8, 8 Plus en X kun je automatische HDR uitschakelen, zodat je in de iPhone Camera-app weer de HDR-optie krijgt.

HDR iPhone

De HDR-modus en de belichtingscompensatie.

Belichtingscompensatie en EA/AF-vergendeling

Tijdens het fotograferen kun je met de belichtingscompensatie het onderwerp lichter of donkerder maken. Tik op het scherm om op een specifiek gebied scherp te stellen. Je kan vervolgens de belichting aanpassen, door met je vinger omhoog (lichter) of omlaag te vegen. Houd je vinger op het scherm gedrukt om de EA/AF-vergrendeling te activeren. De scherpstelling en belichting zal dan niet meer veranderen, zodat je de compositie kan bepalen. Tik weer op het scherm om de vergrendeling op te heffen.

De HDR foto’s worden opgeslagen in het nieuwe HEIF/HEVC (iPhone 7 of later) of JPEG bestandsformaat. Beide formaten zijn minder geschikt voor het intensieve bewerkingen.

HDR iPhone foto’s in RAW maken met Adobe Lightroom CC

HDR iPhone met Adobe Lightroom CC

iPhone HDR-RAW foto.

Met de camera- en fotobewerking-app Adobe Lightroom CC voor de iPhone kun je HDR RAW-foto’s maken (vanaf de iPhone 6s). RAW foto’s zijn beter geschikt om te bewerken. Je kan in Lightroom CC het beeld bijsnijden, de belichting aanpassen, ruis verwijderen, filters toepassen en de bewerkte foto exporteren als JPG. Vaak importeer ik de HDR foto vervolgens in Snapseed, voor het toepassen van specifieke filters en de conversie naar zwart-wit. Je kan ook de originele HDR RAW-foto exporteren. De HDR-foto van de molen heb ik gemaakt en bewerkt met Adobe Lightroom CC. In Snapseed heb ik het filter “Accentuate” toegepast.

Bekijk ook deze iPhone foto’s die zijn gemaakt met de HDR modus van Adobe Lightroom CC.

Conclusie

Mijn iPhone 8 Plus laat ik in de iPhone Camera-app automatisch alle foto’s in HDR maken en op mijn iPhone 6s staat HDR op automatisch. HDR foto’s hebben meer details en vooral wolkenluchten vind ik veel mooier. Pas tijdens het fotograferen wel op voor snelle bewegingen van jezelf of het onderwerp. Omdat er van dezelfde scene drie foto’s achter elkaar gemaakt worden, heb je een grotere kan op bewegingsonscherpte. Als je het leuk vind om foto’s te bewerken, dan zou je eens kunnen experimenteren met Adobe Lightroom CC. Deze gratis app slaat HDR foto’s op in RAW. Met RAW foto’s heb je tijdens het bewerken minder last hebt van compressie-artefacten.

Delen